AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag in hoger beroep opnieuw een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de 55-jarige Mehmet Y.

Volgens advocaat-generaal Cynthia de Jong is bewezen dat Y. in 1997 zijn broer en in 2002 zijn ex-vrouw met voorbedachten rade van het leven heeft beroofd.

Voor de rechtbank in Haarlem eiste het OM ook levenslang, maar het vonnis luidde twintig jaar cel. De zaak-Y. werd bekend als de snelkookpanmoordzaak, omdat de verdachte na de moord op zijn broer diens hoofd zou hebben uitgekookt in een snelkookpan.

Hamer

Zowel het OM als Y. tekende beroep aan tegen het vonnis. Het OM onder meer omdat het de opgelegde straf geen recht vond doen aan de ernst van de feiten, Y. omdat hij die feiten ontkent en vindt dat hij moet worden vrijgesproken.

Volgens aanklaagster De Jong staat vast dat Y. zijn broer Ali met een hamer de schedel heeft ingeslagen. Hij is daarbij geholpen door zijn ex-vrouw en een vriendin. Deze vriendin werd eerder al veroordeeld tot zeven jaar cel.

Lichaamsdelen

Wat Y. daarna met het lichaam van zijn broer heeft gedaan ''tart iedere beschrijving'', aldus De Jong. Lichaamsdelen, waaronder het hoofd, werden enkele dagen na de moord gevonden langs de A15 bij Geldermalsen. Deze waren gevild. Het hoofd is vermoedelijk uitgekookt. Handen, voeten en penis zijn nooit gevonden.

Y. heeft de gruwelmoord tegen diverse personen opgebiecht. Dat geldt ook voor de moord op zijn ex-vrouw, Meral, met wie hij in 2002 nog wel in één huis woonde. Meral zou destijds zijn vreemdgegaan - voor Y. het motief haar in hun Haarlemse woning te wurgen. Een lichaam is nooit gevonden, maar volgens het OM hoeft dit een bewezenverklaring van moord niet te beletten.

2004

Het onderzoek naar de beide moorden kwam pas in 2004 op gang, Y. werd in november van dat jaar gearresteerd. In 2005 werd aan de hand van DNA-onderzoek vastgesteld dat de in 1997 gevonden lichaamsdelen van Y.'s broer Ali waren. Het proces tegen Y. was toen al begonnen.

Y.'s advocaten houden vrijdag hun pleidooi.