ARNHEM - In het hoger beroep over de Puttense moord uit 1994 op de 24-jarige stewardess Christel Ambrosius komt nieuw onderzoek naar een aantal haren die destijds op het slachtoffer zijn aangetroffen.

Dat heeft het gerechtshof in Arnhem dinsdag bepaald.

Het NFI moet proberen vast te stellen of ze van de 36-jarige verdachte Ron P. zijn of van het slachtoffer.

Verder is na zeventien jaar onduidelijk geworden of ze toen in haar hand zaten of op haar mouw.Dat moet het NFI ook nagaan.

DNA

Ambrosius werd verkracht en vermoord in het huisje van haar oma. Twee Puttenaren zaten daarvoor zeven jaar onschuldig vast. Ze werden in 2002 vrijgesproken.

In 2009 veroordeelde de rechtbank P. tot vijftien jaar cel. Hij kwam in beeld toen zijn DNA in 2008 overeenkwam met DNA uit een spermaspoor op het been van de stewardess.

Het haaronderzoek was een wens van P.’s advocaat, die nog veel meer sporen (opnieuw) onderzocht wil hebben en zo’n 100 getuigen wil horen. Daarover beslist het hof op 22 juli.

Onwaarschijnlijk

De advocaat wil het hof overtuigen dat scenario’s met andere personen even waarschijnlijk of onwaarschijnlijk zijn als het scenario waarin P. de dader is.

Hij schetste tijdens de zitting van 24 mei scenario’s met de twee eerder veroordeelde en gerehabiliteerde Puttenaren, de broer van Christel Ambrosius, diens vriend en mensen die Christel kenden uit het uitgaansleven.

De zaak wordt inhoudelijk verder behandeld op 12 en 13 oktober.