ROTTERDAM - Slachtoffers van seksueel misbruik binnen katholieke instellingen moeten maximaal 5000 tot 25.000 euro vergoeding krijgen van de Rooms-Katholieke Kerk.

In bijzondere gevallen kan het compensatiebedrag oplopen tot 100.000 euro.

Dat heeft de commissie-Lindenbergh maandag bekendgemaakt.

De commissie, die bestaat uit een hoogleraar privaatrecht en twee advocaten, onderzoekt juridische aspecten van de misbruikaffaire binnen de Rooms-Katholieke Kerk.

Ernst misbruik

De vergoedingen aan slachtoffers moeten worden gerelateerd aan de ernst van het misbruik, zo adviseert de commissie-Lindenbergh de Nederlandse Bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR). De procedures moeten buiten de Kerk om worden geregeld, om slachtoffers niet te belasten.

De commissie acht alle rooms-katholieke instellingen verantwoordelijk voor de compensatieregeling. Ze kunnen zich niet beroepen op verjaring of het ontbreken van verantwoordelijkheid.Ook hoger beroep is onmogelijk.

Compensatiebedrag

Een onafhankelijke commissie stelt het compensatiebedrag voor de slachtoffers vast. Omdat het bedrag gerelateerd moet worden aan de ernst van het misbruik, worden de meldingen in vijf categorieën ingedeeld.

De geleden schade hoeft in de eerste vier categorieën niet bewezen te worden. In de vijfde categorie, waarbij het gaat om zwaardere misbruikgevallen, is nader onderzoek wel noodzakelijk. Een commissie die geen binding heeft met de kerk zal dan uitspraak doen over individuele gevallen.

Die 'compensatiecommissie' zal zich onder meer beroepen op misbruikmeldingen die bij het rooms-katholieke meldpunt Hulp & Recht zijn binnengekomen. Dat zijn er ruim 2000. Daarvan waren in mei van dit jaar ongeveer 100 klachten in behandeling bij het meldpunt.

'Goed rapport'

''Met financiële compensatie is het niet opgelost. Maar het is een goed rapport.'' Dat heeft woordvoerder Guido Klabbers van de gezamenlijke slachtoffergroepen gezegd over het Lindenbergh-rapport.

''Het verhaal is echter nog niet af'', zei Klabbers. Hij noemt het positief dat de commissie-Lindenbergh kortdurende procedures buiten de Kerk om bepleit. ''Maar slachtoffers mogen niet weer als een dossier worden behandeld. Met geld op de rekening bijschrijven zijn de problemen niet opgelost.''

Positief

Klabbers, die als woordvoerder optreedt van de Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (KLOKK) noemt het positief dat het beroep op verjaring vervalt binnen de compensatieprocedures die de Lindenberghcommissie heeft voorgesteld. Daarin is ook hoger beroep onmogelijk.

Ook vindt KLOKK het positief dat de Lindenberghcommissie pleit voor een vlotte betaling van de vergoedingen.