DEN HAAG - Weigerambtenaren zijn niet welkom in de vier grootste Nederlandse steden. Dat blijkt maandag uit een rondgang langs de zogenoemde G4.

Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht nemen hiermee heel duidelijk stelling tegen eerdere uitlatingen van minister Marja van Bijsterveldt (Emancipatie).

Zij stelde onlangs tijdens een emancipatiedebat in de Tweede Kamer dat ambtenaren van de burgerlijke stand die vanwege hun geloof moeite hebben met het huwen van twee mannen of twee vrouwen, dat moeten kunnen weigeren.

Haagse CDA-wethouder

De discussie werd maandag aangezwengeld door de Haagse CDA-wethouder Karsten Klein, die zijn emancipatienota presenteerde. Met zijn uitspraak weigerambtenaren in Den Haag niet te tolereren gaat hij lijnrecht in tegen zijn partijgenoot Van Bijsterveldt.

Klein vindt dat de overheid geen enkele ruimte moet bieden voor dit soort uitzonderingsgevallen. ''Met dit soort morele onderwerpen moet je niet pragmatisch omgaan, maar heel ondubbelzinnig’’, stelt de CDA-politicus.

''Iedereen is gelijk voor de wet, en ambtenaren dienen die wet gewoon uit te voeren. Als je daar moeite mee hebt, moet je zelf een baan zoeken waarin je niet met homo’s van doen krijgt.’’

'Onverstandig'

Den Haag vraagt nieuwe ambtenaren of zij moeite hebben met het sluiten van huwelijken tussen partners van hetzelfde geslacht. Als het antwoord daarop ‘ja’ luidt, worden ze niet aangenomen. Volgens Klein heeft die situatie zich de afgelopen jaren in de stad niet voorgedaan.

 

De wethouder noemt het ,,onverstandig dat een minister dergelijke uitspraken doet. Zij biedt gemeenten de ruimte om weigerambtenaren aan te stellen, maar ik vind dat je als overheid niet de ruimte moet bieden om aan de in de grondwet vastgelegde gelijkheid te tornen.’’

Nieuw-West

In Amsterdam bleek onlangs dat het stadsdeel Nieuw-West nog twee ambtenaren in dienst had die weigerden homohuwelijken af te sluiten.

Wethouder Eric van der Burg (Personeel) stelde daarop met klem dat iedere ambtenaar in Amsterdam iedereen moet trouwen die dat wil, ook homostellen. Voor de twee weigerambtenaren wordt een andere functie gezocht.

Geen ruimte

Ook Utrecht en Rotterdam laten weten geen ruimte te bieden aan weigerambtenaren zoals de voorkeur van de minister heeft. Beide steden melden momenteel ook geen ambtenaren in dienst te hebben die weigeren huwelijken tussen partners van het zelfde geslacht te sluiten.

Homoseksuelen en lesbiennes kunnen in Nederland sinds 1 april 2001 met elkaar in het huwelijk treden. In totaal stapten in Nederland tot nu toe zo'n 15.000 homoseksuele en lesbische koppels in het huwelijksbootje.