AMSTERDAM - Een actiegroep heeft beelden op internet gezet van dode, gewonde en kreupele varkens in varkensstallen met het predicaat 'diervriendelijk'.

De vrijwilligers van Actiegroep Ongehoord zijn 's nachts zonder medeweten van de varkensboeren 26 stallen in gegaan om een 'eerlijk beeld' te krijgen.

Op de beelden zijn onder meer varkens met verlamde achterbenen en een varken met een dood jong te zien.

De beelden zijn onder meer geschoten bij de voorzitter van de vakgroep varkenshouderijen bij LTO-Noord, Annechien ten Have-Mellema.

Zij laat weten aangifte van inbraak te doen. "Ik ben onthutst, ik heb er geen woorden voor. Als mensen willen zien hoe het er hier aan toe gaat, kunnen ze gewoon aanbellen en dan mogen ze alles zien."

Onvermijdelijk

Ze wijst erop dat het onvermijdelijk is dat er wel eens in een dierenleven wat mis gaat. "Soms worden jongen nou eenmaal dood geboren, dat gebeurt in de natuur ook."

Volgens haar probeert de actiegroep bewust een verkeerd beeld te schetsen door alleen beelden van zieke dieren achter elkaar te plakken. Volgens de actiegroep zijn het juist de boeren die een verkeerd beeld schetsen door bij open dagen alleen de mooiste stallen te laten zien.

Politici van de SP, PVV en de PvdD reageren in het AD geschokt. Directeur van Varkens in Nood Hans Baaij wijst er in de krant op dat zieke dieren volgens de wet meteen moeten worden verzorgd. Uit de beelden blijkt volgens hem dat dit niet gebeurt.