GRONINGEN - De politie Groningen heeft zaterdagavond onderzoek verricht in en rond de vestiging van IKEA in Groningen.

Dit gebeurde nadat bij alarmnummer 112 een melding was binnengekomen dat er een bom zou afgaan in het Groningse filiaal van het meubelconcern, zo meldde de politie zondag.

De politie kreeg de melding iets na 9 uur ’s avonds. Aan het eind van de avond was echter duidelijk dat zich geen explosieven in het pand bevonden. De Groningse Ikea is zondag niet open, maar opent maandag voor zover bekend wel gewoon zijn deuren.

De politie Groningen heeft een onderzoek ingesteld naar wie de valse bommelding heeft gepleegd. Op het moment van de melding was de Ikea al dicht, dus het onderzoek veroorzaakte geen overlast voor eventuele bezoekers.

Op zichzelf

De valse melding van een bom bij de Ikeavestiging in Groningen lijkt op zichzelf te staan.

Een woordvoerster van het Zweedse meubelconcern meldt dat voor geen van de andere elf vestigingen in Nederland de afgelopen dagen een soortgelijke melding is binnengekomen.

Voor zover haar bekend zijn ook geen Ikea’s in het buitenland recent onderzocht of ontruimd na dreigtelefoontjes over explosieven.

Onderzoek

Het bedrijf neemt naar aanleiding van het Groningse telefoontje ook geen extra veiligheidsmaatregelen.

De politie Groningen beklemtoont serieus onderzoek in te stellen naar de dader van het dreigtelefoontje. ''Laat er geen misverstand over bestaan dat ook dit soort neptelefoontjes strafbaar is’’, aldus een zegsman.

Lichte explosieven

De afgelopen weken wordt het Zweedse meubelconcern in diverse Europese landen geteisterd door incidenten waarbij lichte explosieven op het terrein van Ikea ontploften. In het Brabantse Son explodeerde op 30 mei vuurwerk in een prullenbak.

Diezelfde avond kwamen er ook explosieven tot ontploffing in filialen van Ikea in België en Frankrijk. Eerder vond een soortgelijk incident plaats in Duitsland.

Extra beveiligers

Ikea besloot eerder deze week bij alle winkels in Europa extra beveiligers in te zetten. Het meubelconcern laat nu in- en uitgangen van de winkels extra bewaken. De politie tast nog steeds in het duister over de daders en het motief van de aanslagen.

Ook in het verleden was Ikea al vaker het doelwit van dreigingen.