HILVERSUM - Nederland bemoeit zich met de Argentijnse strafzaak tegen voormalig Transaviapiloot Julio Poch, door pogingen een getuige te beïnvloeden.

Dat zei de Nederlandse advocaat van Poch, Geert-Jan Knoops, zaterdagavond in het tv-programma Nieuwsuur. ''Dat is ongehoord'', aldus Knoops.

Poch wordt in zijn vaderland vervolgd voor zijn veronderstelde rol bij de zogeheten vluchten des doods, waarbij mensen vanuit vliegtuigen in zee werden gegooid.

Dit lot trof tegenstanders van het militaire regime dat in de periode 1976-1983 in Argentinië aan de macht was. Poch wijst de aantijgingen van de hand.

Buenos Aires

Ruim een week geleden werd hij opnieuw in Buenos Aires vastgezet, omdat de onderzoeksrechter nieuw belastend materiaal in handen zou hebben. Volgens Knoops stelt dit niets voor. Het gaat volgens de raadsman om louter ''insinuaties en suggesties''.

Knoops zei in Nieuwsuur dat de Nationale Recherche een gezagvoerder heeft benaderd die bezig was ontlastende informatie voor de verdediging boven water te krijgen. Nederland heeft er belang bij dat Poch wordt veroordeeld, meent Knoops. Welk belang dat zou zijn, is hem niet duidelijk.

Op zijn kop

Het Openbaar Ministerie (OM) dan wel de Nationale Recherche was zaterdagavond niet bereikbaar voor commentaar. Het OM heeft Nieuwsuur laten weten dat Knoops de wereld op zijn kop zet en dat het juist de verdediging is geweest die heeft geprobeerd getuigen te beïnvloeden.

Dat Nederland belang zou hebben bij een veroordeling van Poch wijst het OM van de hand, aldus Nieuwsuur, omdat het een Argentijnse strafzaak betreft en geen Nederlandse.