ROTTERDAM - Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een koperdief op heterdaad betrapt. Dat heeft een woordvoerder bekendgemaakt.

Het gaat om een 57-jarige inwoner van Maassluis.

De man had bij de DHS-brug in Rotterdam bijna een halve kilometer koperdraad weggeknipt.

Agenten van het KLPD waren gaan kijken omdat zij een storingsmelding van ProRail hadden ontvangen. De spoorbeheerder worstelt de afgelopen maanden met een opvallend stijging van het aantal koperdiefstallen langs het spoor.

Geldrop

Ook in Geldrop zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag koperdieven aan de slag geweest, meldt een woordvoerder van ProRail.

De schade die de daders aanrichtten, was in de loop van de ochtend weer hersteld. Het treinverkeer van en naar Geldrop liep door deze ontvreemding enige vertraging op.

Ook koperdieven over de grens verstoorden het treinverkeer van en naar Nederland enigszins. Op het baanvak tussen Brussel en Parijs leidden diefstallen langs het spoor zaterdagochtend tot vertraging van de treinen van en naar de Franse hoofdstad, waaronder de internationale treinen van en naar Amsterdam.

Overal

Overal ter wereld steken de afgelopen maanden verhalen van koperdiefstallen de kop op. Het metaal is zeer populair onder dieven omdat de waarde ervan de laatste tijd enorm is gestegen. Onlangs overschreed koper op de wereldmarkt zelfs tijdelijk de prijs van 10.000 dollar per ton.

Het ministerie van Veiligheid heeft inmiddels een actieprogramma opgesteld om de koperdiefstallen beter het hoofd te kunnen bieden. Dit preventieplan moet nog deze zomer van start gaan, aldus een zegsman.

De metaalbranche, spoorbeheerder ProRail en de spoorwegpolitie hadden er bij het ministerie op aangedrongen een registratieplicht in te voeren voor mensen die koper en andere metalen aanbieden bij handelaren.

In onder meer Duitsland, België en Frankrijk heeft de invoering van zo'n wet tot een afname van het aantal metaaldiefstallen geleid.