DEN HAAG - De 20-jarige militair van de Luchtmobiele Brigade die dinsdag in een ziekenhuis overleed, is een niet-natuurlijke dood gestorven.

Bij de sectie zijn sporen gevonden van inwendige verwondingen. Dat blijkt uit onderzoek, zo heeft de Koninklijke Marechaussee vrijdag laten weten.

De man doorliep een militair parcours voor zelfverdediging op de kaderopleiding. De militair werd vorige week woensdag 1,5 uur na zijn oefening onwel.

Hij is toen direct naar het ziekenhuis in Weert overgebracht, waar hij bewusteloos raakte. Om die reden werd hij vervolgens naar het Academisch Ziekenhuis in Maastricht gebracht, waar hij tevergeefs is geopereerd.

Onderzoek

Een rechercheteam van de Koninklijke Marechaussee gaat in opdracht van het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem verder onderzoek doen naar de doodsoorzaak.

Een van de zaken die worden onderzocht, is of deze verwondingen in relatie staan tot de oefening waaraan de militair heeft deelgenomen voordat hij onwel werd.

Klappen

De militair zou zoveel klappen op het parcours hebben opgelopen, dat die hem fataal zouden zijn geworden. Dat was althans de informatie die voorzitter Wim van den Burg van de militaire vakbond AFMP binnenkreeg.

Volgens zijn informatie zou niet tijdig zijn ingegrepen, hoewel hij benadrukte dat hij dat niet kon bewijzen. Dinsdag erkende het ministerie van Defensie al dat de 20-jarige militair waarschijnlijk was overleden aan fatale bloedingen die hij mogelijk op het parcours opliep.

Van den Burg heeft eerder signalen gehad dat deze proef voor zelfverdediging vaker uit de hand is gelopen en dat deelnemers beschadigd raakten.

Rode baret

De overleden militair was cursist in de voortgezette kaderopleiding van de Luchtmobiele Brigade. Daarin worden officieren en onderofficieren opgeleid voor leidinggevende functies binnen dit speciale onderdeel van de Landmacht.

De opleiding duurt zeven weken. Het belangrijkste doel is volgens Defensie het kunnen leiding geven onder moeilijke omstandigheden. De cursus wordt afgesloten met een eindoefening, waarna de deelnemers hun rode baret krijgen.

Reactie Defensie

Defensie heeft na de dood van de militair besloten om het deel van de kaderopleiding waarbij de militair vermoedelijk zijn verwondingen opliep, stop te zetten zo lang het onderzoek loopt. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie vrijdag gezegd.

Militaire vakbonden

De militaire vakbonden AFMP en FVNO/MHB noemen het verstandig dat Defensie heeft besloten om een deel van de kaderopleiding van de Luchtmobiele Brigade voorlopig stop te zetten. Dat hebben de voorzitters van beide bonden vrijdag laten weten.

''De opleiding moet maar even wachten. We moeten nu het volledige onderzoek afwachten om een goed beeld te krijgen wat er nu precies is gebeurd", zei AFMP-voorzitter Wim van den Burg vrijdag.

FVNO/MHB-voorzitter Hans Couzy sloot zich daarbij aan. ''Het is belangrijk dat heel goed wordt uitgezocht wat er precies is gebeurd. De tijdelijke stop is daarom heel verstandig. Maar een echt oordeel kunnen we pas vellen als het hele onderzoek klaar is."