DORDRECHT - De Saab waarmee een 36-jarige inwoner van Utrecht in september 2009 een tankstation langs de A27 ramde waardoor een 33-jarige Fransman om het leven kwam, is door een fout van het Openbaar Ministerie (OM) vernietigd.

Dat heeft de advocaat van de verdachte vrijdag tijdens een pro-formazitting in Dordrecht gezegd.

Onderzoek aan de auto zou kunnen aantonen dat de bestuurder door een defect niet kon remmen en daardoor met hoge snelheid het tankstation binnenreed, zei zijn advocaat.

De verdachte heeft vanaf het begin beweerd dat er iets mankeerde aan de auto waardoor hij niet kon stoppen. Justitie vervolgt de man voor het incident. Hem wordt doodslag ten laste gelegd.

Contra-expertise

De advocaat beweerde tijdens de zitting dat enkele dagen na het ongeval in 2009 een contra-expertise is aangevraagd toen de politie na technisch onderzoek van het wrak had geconcludeerd dat er geen defect aan de auto was die had kunnen leiden tot het ongeval.

In juli vorig jaar is de auto vernietigd, maar dit contra-onderzoek heeft nooit plaatsgevonden. De advocaat verwijt justitie de belangen van de verdachte te hebben geschaad.

De officier van justitie stelde daar tegenover dat de advocaat geen gebruik heeft gemaakt van de mogelijk een onderzoek aan de Saab toen dat nog kon. De officier van justitie zei overigens wel te betreuren dat de auto is vernietigd.

Niet ontvankelijk

De advocaat verzocht de rechtbank het OM niet ontvankelijk te verklaren in deze zaak. De rechtbank nam daar vrijdag geen beslissing over. De zaak is aangehouden.