ROTTERDAM - De politie in Rotterdam gaat een bewoner van een flat in de Rotterdamse deelgemeente Overschie aanhouden na een bekentenis op de radio, zo maakte een woordvoerster vrijdag bekend.

De man bekende vrijdag op RTV Rijnmond dat hij al meerdere malen de koperen waterleidingen in zijn huurhuis heeft gedemonteerd en verkocht. De man stelde op de radio geen eten meer te kunnen kopen voor zichzelf en zijn poezen.

''Als iedereen die het in dit land moeilijk heeft de koperen leidingen uit zijn huis zou slopen, zouden we een hoop boze buren hebben’’, aldus een zegsvrouw van de politie. ''Die meneer steelt, en dat mag niet. Dus we gaan in elk geval even met hem praten.’’

Duck

De man, die zichzelf ‘Duck’ noemt, vertelde op de radio dat hij niet rondkomt van zijn sociale uitkering. Hij had al drie keer de waterleidingen in zijn huurwoning en in de gemeenschappelijke kelder van de flat gedemonteerd en verkocht aan een koperboer.

''Dan kan ik weer drie dagen eten’’, aldus Duck. ''Nood breekt wet.’’ Hij zegt nooit te hebben overwogen om koperen leidingen langs het spoor te stelen. ''Want dan speel je echt met levens van andere mensen.''

Waarde

Het aantal diefstallen van koper is het afgelopen jaar wereldwijd toegenomen omdat de waarde van het metaal flink is gestegen. Onlangs overschreed koper op de wereldmarkt zelfs tijdelijk de prijs van 10.000 dollar per ton.

Vooral diefstallen langs het spoor leveren veel problemen op. Afgelopen week werd het treinverkeer er tot drie keer toe door ontregeld. De metaalbranche, spoorbeheerder ProRail en het Korps landelijke politiediensten (KLPD) hebben er bij het ministerie van Justitie op aangedrongen een registratieplicht in te voeren voor mensen die koper en andere metalen aanbieden bij handelaren.

In onder meer Duitsland, België en Frankrijk heeft de invoering van zo'n wet tot een afname van het aantal metaaldiefstallen geleid.