AMSTERDAM - Gevallen van fraude, corruptie, belangenverstrengeling en misbruik binnen het leger worden steeds vaker gemeld. Vorig jaar kwamen 168 meldingen van misstanden binnen. Een jaar eerder waren dat er nog 113.

Dat bevestigt een woordvoerder van defensie na berichtgeving in het AD.

Defensie kwam de afgelopen maanden veelvuldig in opspraak. Zo bleek er bij het IT-onderdeel CAMS-Force Vision van alles mis te zijn, zoals diefstal en andere integriteitsschendingen en was binnen de DMO in de Frederikskazerne in Den Haag sprake was van machtsmisbruik, drugshandel en diefstal.

Van de 168 meldingen vorig jaar werden er uiteindelijk 156 onderzocht. In 107 gevallen bleek er inderdaad sprake van misstanden.

Pesten

De cijfers gaan niet over pesten, discriminatie, agressie en (seksuele) intimidatie. Daarover zijn nog geen actuele gegevens. In 2009 kwamen daarover 881 meldingen binnen.

Volgens de woordvoerder van het ministerie van Defensie komt de stijging doordat er vaker wordt gemeld en niet door een toename van misstanden. "Ieder incident is er natuurlijk een te veel. Maar bij grote organisaties, zoals defensie met zeventigduizend werknemers, doen dit soort dingen zich soms voor."

De defensiezegsman wijst er ook op dat in de cijfers kleine meldingen en grotere incidenten op een hoop zijn gegooid. Dat, en de aanhoudende berichten over misstanden, is reden geweest voor defensieminister Hans Hillen (CDA) om de commissie De Veer zich over de kwestie te laten buigen. Het onderzoek moet in juli klaar zijn.