HAARLEM - Officier van justitie Anne Peters heeft donderdag bij de rechtbank in Haarlem zeven jaar celstraf geëist tegen de 75-jarige Herman S. uit Zaandam.

De man wordt ervan verdacht dat hij op 13 september vorig jaar brand stichtte in zijn flatwoning in Wormerveer, waardoor de bewoners van 196 flats hun woning moesten verlaten.

Ook wordt hij beschuldigd van poging tot moord op een directeur van woningbouwvereniging Parteon in Wormerveer, die hij in zijn schouder schoot met een revolver.

Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat de bejaarde man sterk verminderd toerekeningsvatbaar was vanwege een depressie en beginnende dementie.

Hij zou op de bewuste dag zijn huis worden uitgezet en zag maar één oplossing: de boel in brand steken. Bij de rechtbank verklaarde hij dat hij zichzelf van het leven wilde beroven.

Ontruiming

De man had een langlopend financieel conflict met de woningbouwvereniging. Toen hij op 7 september een kort geding verloor om ontruiming van zijn flat te voorkomen, zag hij het niet meer zitten.

Op de dag van de geplande ontruiming besprenkelde hij zijn woonkamer en keuken met wasbenzine en stak de boel in brand. Er volgden enorme knallen door het springen van de ruiten.

''Ik was volledig de weg kwijt'', zei H. bij de rechtbank. ''Ik was opgejaagd door de mensen van de woningbouwvereniging en de deurwaarder. Ik kan nog niet beseffen dat ik dit heb gedaan. Ik zag geen andere uitweg.''

Afscheidsbrief

Daarna bracht de man een tas met een afscheidsbrief bij zijn vriendin en ging met de bus naar Wormerveer naar het pand van woningbouwvereniging Parteon. Omdat hij dit had aangekondigd in de brief aan zijn vriendin, was de politie daar snel aanwezig. Die kon niet voorkomen dat de verdachte een revolver pakte en schoot op de directeur wonen.

Ook zou hij volgens de officier van justitie 's ochtends vroeg brand hebben proberen te stichten bij het deurwaarderskantoor, dat de ontruiming moest regelen. De verdachte zei dat hij spijt had dat alles zo uit de hand was gelopen, maar dat hij tot wanhoop was gedreven.

Zijn advocaat vroeg om ontslag van alle rechtsvervolging, omdat de man volledig ontoerekeningsvatbaar zou zijn. S. zei dat hij nog steeds dood wil. ''Ik heb niets meer om voor te leven. Ik ben alles kwijt.''

De uitspraak is op 30 juni.