AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag het voorarrest van de 58-jarige Pinny S. opgeheven. S. zat vast op verdenking van het uitlokken van de moord op de Amsterdamse sportschoolhouder Tonnie van Maurik, in april 1993.

Zij had destijds een relatie met het slachtoffer.

S. is de enige vrouwelijke verdachte in het Amsterdamse liquidatieproces Passage. Zij heeft iedere betrokkenheid bij de moord op Van Maurik altijd ontkend. S. zat destijds, in de periode na de moord, ook enige maanden vast.

Van Maurik had een sportschool op de Wallen, S. werkte in dat deel van de stad als prostituee. Over haar vermeende motieven minnaar Van Maurik te laten liquideren doen verschillende verhalen de ronde. Op de bewuste dag zou zij het slachtoffer naar het Altea Hotel aan de rand van Amsterdam hebben gelokt. Van Maurik werd daar, zittend in zijn auto, door het hoofd geschoten.

In de loop der jaren zijn meerdere aanhoudingen verricht in de zaak, maar de verdachten werden steeds weer vrijgelaten. De zaak Van Maurik is onderdeel van het liquidatieproces Passage, waarin diverse moorden in de Amsterdamse onderwereld worden behandeld.