DEN BOSCH - De Zwolse officier van justitie die donderdag voor de rechtbank in Den Bosch verschijnt, wordt ervan verdacht informatie over een vermeende loverboy te hebben doorgespeeld aan een Zwolse onderzoeksrechter.

Deze rechter-commissaris is tevens medeverdachte. Dat werd duidelijk aan het begin van het proces tegen de twee magistraten.

De buren van de onderzoeksrechter vermoedden dat hun 22-jarige dochter in Den Haag het slachtoffer was geworden van een loverboy. De rechter-commissaris stapte daarom op de aanklager af ''aanvankelijk'' om tips te vragen. Begin dit jaar mailde de officier hem informatie over de vermeende loverboy.

Hij schreef hem dat de Turks-Koerdische man een ‘hele zware en vuurgevaarlijke jongen’ was. Hij had ook het strafblad van de vermeende loverboy bekeken. In dezelfde mail stelde de officier van justitie de onderzoeksrechter gerust door hem mee te delen dat de politie in Den Haag bovenop de zaak zat.

Beroepsgeheim

Beide verdachten wordt schending van hun beroepsgeheim verweten. De aanklager zou de informatie hebben verstrekt, wetende dat de onderzoeksrechter daar om privéredenen belangstelling voor had.

De rechter-commissaris wordt verweten dat hij de geheime informatie aan zijn vrouw heeft doorgespeeld. Die stuurde vervolgens een mailtje naar de buurvrouw, dat werd onderschept door de vermeende loverboy en doorgespeeld aan De Telegraaf.

Niet strafbaar

De rechter-commissaris vindt niet dat hij strafbaar heeft gehandeld. ''Ik heb die informatie niet uit hoofde van mijn ambt onder mij gehad.”

Ook de verdachte aanklager, gespecialiseerd in mensenhandel, ontkent dat hij verkeerd zat. ''Als je als officier van justitie zo’n signaal bereikt, heb je de plicht daar actie op te ondernemen.”