AMSTERDAM - De totale maansverduistering die woensdag plaatsvond, is op veel plekken in Nederland nauwelijks te zien geweest. In een groot deel van het land was het te bewolkt om het natuurverschijnsel te kunnen aanschouwen.

"Heel jammer, want de maan zou in dit geval al boven de horizon zijn verduisterd. Dat komt bijna nooit voor", zegt een woordvoerder van Cosmos Sterrenwacht in Dinkelland.

Bij de sterrenwacht in Twente hadden zich woensdagavond ongeveer 150 mensen verzameld om het schouwspel te kunnen zien.

"Maar het is hier zwaarbewolkt en dat zal wel zo blijven. Wij zullen er niets van zien", aldus de woordvoerder, die gehoord heeft dat rond Zeeland wel sprake was van opklaringen.

Op sommige plekken wel

Hoewel het in Amsterdam redelijk bewolkt was, toch wist een lezer van NU.nl de maansverduistering op de foto te zetten. Ook Omroep Brabant meldt dat er rond tien uur verschillende berichten binnen kwamen uit ondermeer Tilburg en Eindhoven over dat de verduistering daar te zien was. 

In Utrecht was de totale maansverduistering te zien geweest. Dat meldde Edwin Mathlener van Stichting de Koepel voor amateursterrenkundigen. Mathlener stond op een fietsbrug over de snelweg, waardoor hij vrij uitzicht had.

''Het licht was eerst heel zwak, maar toen de maan verder klom werd het zicht beter. Wel vond ik hele verduistering vrij donker.'' Volgens Mathlener zou dat te maken kunnen hebben met de recente vulkaanuitbarstingen in bijvoorbeeld IJsland en Chili. ''Die deeltjes kunnen nog lang in de hoge atmosfeer blijven hangen.''

Schaduw

De volle maan bewoog zich woensdag aldus Stichting De Koepel precies door de schaduw van de aarde en nam een rode kleur aan. De maansverduistering begon rond 20.30 uur, maar toen was het nog licht en was de maan nog niet op.

Tegen 21.30 uur was de maan helemaal in de schaduw van de aarde getreden en was de verduistering totaal, maar stond de maan nog 4,5 graad onder de horizon.

Ruim een uur

Pas rond 21.45 uur verscheen de maan aan de zuidoostelijke horizon. Daarna zou de totale verduistering nog ruim een uur duren. De maansverduistering zou nog indrukwekkender zijn, omdat de maan laag stond, waardoor hij extra groot leek.

De volgende maansverduistering vindt volgens de woordvoerder van de sterrenwacht in Dinkelland in 2015 plaats. "Soms is er elk jaar één, maar soms zit er wel eens twee of drie jaar tussen."

Lees de reacties op dit nieuws op NUlive

Bekijk de lezersfoto's over dit onderwerp op NUfoto