AMSTERDAM - Twee Nederlanders zijn woensdag opgepakt in een groot internationaal onderzoek naar het witwassen van drugsgeld.

Frankrijk heeft gevraagd om hun uitlevering, meldt een woordvoerder van het landelijk parket van het OM.

Ook de woningen van de 41-jarige verdachte uit Amsterdam en de 49-jarige verdachte uit Rotterdam zijn doorzocht. In België, Frankrijk, Duitsland en Spanje werden vier mensen opgepakt en nog eens acht woningen en bedrijven doorzocht, meldt de Europese politieorganisatie Europol. Europol heeft het oorspronkelijk Franse onderzoek gecoördineerd.

In totaal zijn naar schatting tientallen miljoenen euro's witgewassen. De financiële transacties zouden wekelijks hebben plaatsgevonden. Ruim tweeënhalf miljoen euro is in beslag genomen.

Controle

Het onderzoek werd opgestart, nadat de Franse douane in maart vorig jaar tijdens de controle van een Spaans voertuig stuitte op een grote hoeveelheid bankbiljetten.

Testen wezen uit dat op de bankbiljetten sporen van cocaïne zaten. In Duitsland liep ook een onderzoek naar een internationaal netwerk van Libanese verdachten van witwassen en de smokkel van grote hoeveelheden cocaïne.

Arrestatiebevelen

Uiteindelijk werden ruim acht Europese arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen Nederlandse, Duitse, Colombiaanse, Libanese en Turkse verdachten. Zij zouden lid zijn van een groot en complex netwerk met banden met drugssmokkelaars.

Tijdens de doorzoekingen woensdag werden een grote hoeveelheid bewijsmateriaal, mobiele telefoons, horloges, juwelen, computers en documenten in beslag genomen. Ook werden chemische producten voor het maken van cocaïne gevonden in een van de woningen.