LEUSDEN - De dinsdag overleden militair van de Luchtmobiele Brigade zou zoveel klappen op een militair parcours voor zelfverdediging op de kaderopleiding van de brigade hebben gehad, dat die hem fataal zouden zijn geworden.

Dat is informatie die voorzitter Wim van den Burg van de militaire vakbond AFMP binnen heeft gekregen.

De vakbondsman heeft informatie dat niet tijdig is ingegrepen. ''Maar dat kan ik nog niet bewijzen’’, verduidelijkt hij. ''Daarom moet de onderste steen boven komen in deze zaak.’’

''De marechaussee onderzoekt het overlijden van de militair'', meldt luitenant-kolonel Rick Hirs van de Koninklijke Marechaussee woensdag desgevraagd. ''We hebben twaalf rechercheurs op de zaak gezet.''

Fatale bloedingen

Dinsdag erkende het ministerie van Defensie aan het ANP dat de 20-jarige militair was overleden, waarschijnlijk aan fatale bloedingen in zijn hoofd die hij mogelijk opliep tijdens het parcours. Hij werd 1,5 uur na de oefening die woensdag 8 juni werd gehouden, onwel.

Van den Burg heeft eerder signalen gehad dat deze proef voor zelfverdediging vaker uit de hand is gelopen, dat deelnemers flink beschadigd zijn geraakt.

''Ik begrijp dat een oefening als deze niet risicoloos kan zijn, maar je verwacht dat er wordt ingegrepen als het dreigt mis te gaan'', meent Van den Burg. ''Het kan nooit de bedoeling zijn dat letsel ontstaat, zoals nu waarschijnlijk is gebeurd.''

Cursist

De overleden militair was cursist in de voortgezette kaderopleiding van de Luchtmobiele Brigade. Daarin worden officieren en onderofficieren opgeleid voor leidinggevende functies binnen dit speciale onderdeel van de Landmacht.

De opleiding duurt zeven weken. Het belangrijkste doel is volgens Defensie het kunnen leiding geven onder moeilijke omstandigheden. De cursus wordt afgesloten met een eindoefening, waarna de deelnemers hun rode baret krijgen.