AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) beraadt zich op beroep in cassatie in de zaak tegen Erik de Vlieger. Het gerechtshof in Amsterdam sprak de zakenman dinsdag vrij in een al jaren slepende zaak, waarin De Vlieger werd beschuldigd van afpersing.

Eerder sprak de rechtbank De Vlieger ook al vrij.

Een woordvoerster van het Amsterdamse ressortsparket van het OM zegt dat het arrest van het hof de komende twee weken bestudeerd zal worden. ''We onderzoeken of er aanknopingspunten zijn voor cassatie, die mogelijkheid houden we open.''

De Vlieger werd in 2005 gearresteerd. Het OM beschuldigde hem ervan dat hij café Raffles aan het Leidseplein in Amsterdam heeft verworven door de eigenaar te dwingen het etablissement over te dragen.

De Vlieger zou daarbij zijn geholpen door Itzhak M., een Israëliër met een bedenkelijke reputatie. M. werd in 2006 al veroordeeld tot een jarenlange celstraf.

Inconsistent

De bewijsvoering in de zaak tegen De Vlieger leunt zwaar op de verklaringen van de betrokken café-eigenaar en die zijn volgens het hof te inconsistent. Volgens het rechtscollege heeft er wel een ''bijzonder onaangenaam gesprek'' plaatsgevonden tussen deze eigenaar en onder anderen De Vlieger en Itzhak M.

De Vlieger was bekend met de reputatie van M. en heeft volgens het hof een groot risico genomen door deze aan dat gesprek te laten deelnemen. Maar daarmee is het bewijs voor De Vliegers strafbare bemoeienis nog niet geleverd.

In hoger beroep had het OM zes maanden voorwaardelijke celstraf tegen De Vlieger geëist.

Hoge Raad

De Vliegers advocaat Frits Schneider acht de kans nihil dat de zaak in cassatie bij de Hoge Raad terechtkomt. ''Het gaat om een beoordeling van de feiten van de zaak. Daarvoor is bij de Hoge Raad geen ruimte'', aldus de raadsman woensdag.

Volgens Schneider zal er, als de zaak definitief tot een einde is gekomen, over een schadeclaim worden nagedacht. ''Daar zijn zeker gronden voor.''

De Vlieger zelf was woensdagmorgen niet voor commentaar bereikbaar.