AMSTERDAM - Vakbond Abvakabo FNV vreest voor de veiligheid van personeel van jeugdgevangenissen, nu het personeelstekort in veel in de strafinrichtingen oploopt.

“De postenbezetting gaat over een aantal politiek gemaakte afspraken, zoals een minimumaantal van twee bewakers op 24 gedetineerden. “Wijk je daarvan af, dan komt de veiligheid in het geding”, zegt vakbondbestuurder Marjon Platje woensdag in de Volkskrant.

Aanleiding voor de zorgen is de verklaring die personeel van de justiële jeugdinrichting JJI den Hey-Acker moet ondertekenen. In het document staat dat medewerkers akkoord gaan met een ‘noodrooster’, met diensten van maximaal twaalf uur, onderbezetting en roosterwisselingen op het laatste moment.

Ook staat in de verklaring dat medewerkers op de hoogte zijn van ‘consequenties aangaande de door mij gemaakte keuze’, waarmee volgens Platje onterecht wordt gesuggereerd dat het gevangenispersoneel zelf verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld de gevolgen van geweld.

Etenskar

Volgens voorzitter van de ondernemingsraad van de jeugdgevangenis in Breda is de veiligheid van personeel niet in het geding. “Het korten van personeel gebeurt alleen bij minder gevoelige taken, zoals het rijden met een etenskar.

“We stonden voor een keuze: het was vakanties intrekken of een noodrooster”, aldus Peter van Keizerswaard tegen de krant.

Banen

De druk op arbeidplaatsen in jeugdgevangenissen is groot, de komende tijd verdwijnen er landelijk zo’n 1200 banen omdat een groot aantal cellen leegstaat.

De leegstand komt doordat veel probleemjongeren niet langer naar de gevangenis worden gestuurd, maar naar de gesloten jeugdzorg.