AMSTERDAM - De Nederlandse regering moet veel voorzichtiger omgaan met de privacy van haar burgers.

Om vertrouwen voor bijvoorbeeld het elektronisch patiëntendossier te winnen, moet de regering juist ook op mogelijke nadelen wijzen, stelt voorzitter van de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming Peter Hustinx woensdag in de Volkskrant.

De politiek straalt volgens hem uit dat burgers zich om hun privacy vooral geen zorgen hoeven te maken, zolang ze niets te verbergen hebben.

Premier Mark Rutte (VVD) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kunnen volgens hem een voorbeeld nemen aan de eurocommissarissen Viviane Redding en Neelie Kroes.

Cruciaal

Zij stellen volgens Hustinx met regelmaat dat vertrouwen van burgers cruciaal is en wijzen vaak op het belang van goede privacywetgeving.

Uit onderzoek zou blijken dat de interesse van Nederlanders in privacyzaken de afgelopen jaren veel harder dan in elk ander Europees land is gedaald.

Dom

De regering zou 'dom' handelen door er geen rekening mee te houden dat ze op 'politiek dynamiet' zit. "Als je het vertrouwen schaadt dat de burger je schenkt, keert het zich tegen je.

Vergeet niet dat veel van de mensen die het nu allemaal zogenaamd niets uitmaakt, straks de eersten zijn die boos de straat opgaan als hun persoonsgegevens op straat liggen."