AMSTERDAM - Joran van der Sloot verscheen dinsdagmiddag (Peruaanse tijd) met een nieuwe advocaat op een besloten hoorzitting.

Dat zegt Edward Alvarez, de advocaat van de familie van de omgekomen Stephany Flores. Van der Sloot was 'nerveus' toen hij begreep dat de vader van Stephany in de zaal was, weet de advocaat.

De zitting, die bestond uit twee gedeelten, ging dinsdagmiddag rond 12.30 uur van start en duurde ongeveer twee uur. Eerst kreeg de vader, Ricardo Flores, beeldmateriaal te zien van een beveiligingscamera uit het hotel waar zijn dochter vorig jaar mei om het leven kwam.

Vervolgens kreeg hij de gelegenheid spullen te identificeren die zijn dochter toebehoorden, maar die Van der Sloot in bezit had gekregen.

Vooronderzoek

De twee waren wel in dezelfde zaal, maar hebben elkaar niet recht in het gezicht gekeken, zegt de advocaat. Met de zitting van dinsdagmiddag is het gerechtelijk vooronderzoek volgens Alvarez afgesloten en is het wachten op de aanklacht van justitie.

Hierna kan het proces tegen Van der Sloot van start gaan. "Ik verwacht dat er binnen ongeveer twee maanden een vonnis is uitgesproken", schat de advocaat in.

Respectvol

Alvarez vond het 'respectvol' dat Van der Sloot ermee akkoord ging dat de zitting in het Spaans plaatshad. Vorige week liet de Nederlander nog aan rechter Janet Lastra Ramírez weten dat hij de zitting juist niet in het Spaans wenste.

De zitting werd toen verplaatst naar dinsdag omdat Van der Sloot zonder advocaat kwam opdagen.

Meningsverschil

Zijn vroegere advocaat, Máximo Altez, was opgestapt wegens een meningsverschil met zijn cliënt 'over de te voeren strategie'. De nieuwe advocaat is volgens Alvarez door Van der Sloot zelf uitgezocht en hem niet toegewezen.

Van der Sloot zit sinds vorig jaar juni vast in de zwaarbewaakte Miguel Castro Castro gevangenis in Lima, waar ook dinsdag de zitting plaatsvond. Van der Sloot hangt een straf van maximaal 35 jaar boven het hoofd voor de moord op de 21-jarige Stephany Flores.