AMSTERDAM - De advocaten Jacques Taekema en Natacha Harlequin hebben dinsdag raadsheren van het Amsterdamse gerechtshof tot tweemaal toe gewraakt.

Dit gebeurde in de zaak tegen de 55-jarige Mehmet Y., de verdachte in de zogeheten snelkookpanmoordzaak. De raadslieden wraakten aanvankelijk de rechters van het hof die de zaak tegen Y. inhoudelijk behandelen.

Toen daarvoor een zogeheten wrakingskamer (andere rechters van het Amsterdamse hof) was aangetreden, wraakten ze ook die rechters.

Volgens de beide advocaten hielden die rechters zich niet aan het protocol dat voor een wraking geldt.

Twintig jaar

Mehmet Y. werd in 2009 veroordeeld tot twintig jaar cel, na een eis tot levenslang, wegens de moord op zijn broer Ali, in 1997.

De veroordeling gold ook de moord op zijn ex-vrouw, die in 2002 van de aardbodem verdween. Delen van het lijk van Ali werden langs de A15 bij Deil gevonden. Zijn hoofd zou zijn uitgekookt in een snelkookpan. Y. ontkent iedere betrokkenheid bij beide zaken.

Sterke twijfels

Y.'s advocaten hebben sterke twijfels over deskundigenrapportages in het dossier. Het hoofd van slachtoffer Ali kan nooit gekookt zijn geweest, zo poneerden zij al eerder in het slepende proces, in weerwil van wat de belangrijkste getuige daarover heeft verklaard.

Taekema en Harlequin lieten forensisch arts Selma Eikelenboom een zogeheten quickscan van de betwiste rapportages maken.

Zij kwam tot de conclusie dat die fouten bevatten. Volgens haar ligt er in de zaak Y. een rechterlijke dwaling op de loer.

Verzoek

Het gerechtshof willigde het verzoek van de advocaten om Eikelenboom hierover te horen dinsdag niet in. Volgens de beide raadslieden riep het hof daarmee de schijn van partijdigheid over zich af. Zij gingen over tot wraking.

De daaropvolgende wraking van de wrakingskamer werd door een nieuwe wrakingskamer van de hand gewezen. De eerste wrakingskamer doet donderdag uitspraak over de wraking van de rechters die de zaak inhoudelijk behandelen.