DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer van PVV, SP, GroenLinks en PvdA wil dat minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) kinderziektes in het systeem van de ov-chipkaart oplost, voordat ze verder gaat met het gefaseerd afschaffen van de strippenkaart.

Dat bleek dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De strippenkaart is al op diverse plaatsen niet meer geldig, zoals in de regio Amsterdam en de provincie Zuid-Holland.

Kamerleden willen dat het einde van het papieren reisbewijs in andere regio's wordt uitgesteld, omdat aan diverse criteria nog niet is voldaan.

Klachten

De klachtenregen komt op een pikant moment, omdat per 30 juni de strippenkaart afgeschaft zou moeten worden in Overijssel, Gelderland, Flevoland, Noord-Holland en Friesland. Zeeland en Limburg volgen op 7 juli.

Onlangs claimde de provincie Zuid-Holland een bedrag van bijna 7 ton bij Schultz, omdat het einde van de strippenkaart daar ook al een keer werd uitgesteld.

Sommige Kamerleden, en ook de minister, vrezen daarom nieuwe claims als het stoppen van de strippenkaart weer wordt uitgesteld.

Onderzoek

Een commissie onder leiding van Henry Meijdam doet onderzoek naar de diverse klachten. Meijdam kijkt onder meer naar het dubbel opstaptarief in de treinketen en naar het probleem van het vergeten van het uitchecken.

De commissie zal in de zomer advies uitbrengen en een Kamermeerderheid wil dat afwachten. Daarnaast hebben ze ook eigen aanvullende eisen.

Schultz zei dinsdag verbaasd te zijn over de nieuwe weerstand in de Kamer tegen het stoppen met de strippenkaart.

Wensenlijstjes

Ze zegde nieuwe informatie toe en wil de wensenlijstjes van de volksvertegenwoordigers snel laten doorlichten. Ook eerder aangenomen moties over dit onderwerp houdt ze opnieuw tegen het licht.

Op die manier hoopt ze de weerstand in de Kamer weg te nemen. Verder verwees ze dinsdag in het debat naar de bestaande criteria waaraan het afschaffen van de strippenkaart moet voldoen. De regio's die willen stoppen met de strippenkaart voldoen aan die criteria.