AMSTERDAM - Voorzitter Victor Lebesque van de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) vindt het instellen van een media-ombudsman overbodig.

Dat liet hij dinsdag weten in een reactie op het pleidooi van de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer.

Lebesque is verbaasd dat Brenninkmeijer zo weinig ziet van wat de RvdJ doet en verzekert de ombudsman dat de raad wel degelijk gezaghebbend is bij diverse redacties.

Lebesque verwijt de nationale ombudsman 'enige onoplettendheid', omdat hem niet is opgevallen dat de raad maandelijks rond de tien klachten behandelt.

Klachten

Brenninkmeijer pleitte dinsdag op Radio 1 voor een speciale ombudsman voor de media, waar mensen terechtkunnen met klachten over bijvoorbeeld kranten, tv-programma's of websites.

''Boven alle media moet een gezaghebbend instituut zijn dat zegt: dat kan niet'', aldus Brenninkmeijer. ''Ik denk dat het geen kwaad kan als er voor de media zo'n speciaal iemand komt met ook specifieke deskundigheid.''

Nu hebben verschillende media hun eigen ombudsman en verder is er de Raad voor de Journalistiek. Die hebben volgens Brenninkmeijer echter niet genoeg gezag. Van het bestaan van de Raad voor de Journalistiek merkt hij bijvoorbeeld niet veel, zo zei hij.

Geen boodschap

Volgens Lebesque dichten de klagers de Raad voor de Journalistiek wel degelijk gezag toe. Er zullen in de ogen van Lebesque ook altijd media blijven die geen boodschap hebben aan wat een media-ombudsman te berde zal brengen.

De Raad voor de Journalistiek stelt voor met Brenninkmeijer van gedachten te wisselen over het gezag van het journalistieke instituut.