AMSTERDAM - Ook het gerechtshof in Amsterdam heeft zakenman Erik de Vlieger vrijgesproken van afpersing. De rechtbank deed dat ook in september 2009.

Daarop ging het Openbaar Ministerie, dat een voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van 240 uur had geëist, in hoger beroep.

De Vlieger werd ervan beschuldigd dat hij café Raffles aan het Amsterdamse Leidseplein in handen had gekregen door de eigenaar in augustus 2002 te dwingen het etablissement over te dragen.

Daarbij zou hij zijn geholpen door een Israëliër. Deze Itzhak M. werd in december 2006 veroordeeld tot acht jaar cel.

Onvoldoende eenduidig

Het hof oordeelde dinsdag dat de verklaringen van de exploitant van Raffles onvoldoende eenduidig en consistent zijn om als bewijs tegen De Vlieger te kunnen dienen. Andere verklaringen zijn op zijn lezing van de gebeurtenissen gebaseerd.

Het hof kan daarom niet met voldoende zekerheid vaststellen wat zich destijds precies heeft afgespeeld.

De Vlieger verloor de afgelopen jaren een groot deel van zijn zakenimperium. Volgens hem kwam dat doordat hij in verband werd gebracht met criminaliteit. Als het OM niet naar de Hoge Raad stapt, kan hij proberen een schadevergoeding te krijgen.

Teleurgesteld

Het OM is teleurgesteld over de uitspraak en gaat rustig bekijken of er mogelijkheden zijn om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad, zegt een woordvoerder. "Het is een ingewikkeld arrest."