AMSTERDAM - Het strafrechtelijk vervolgen van bestuurders van hogeschool Inholland is niet aan de orde.

Dat zei staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. PVV-Kamerlid Harm Beertema drong hier op aan.

Uit een rapport dat de Inspectie van het Onderwijs vrijdag publiceerde bleek dat bestuursleden van hogeschool Inholland van 2006 tot en met vorig jaar 360 duizend euro opstreken die eigenlijk voor onderwijs was bedoeld.

Het geld werd besteed aan extra salarissen, vergoedingen en leaseauto's.

Daarnaast verzuimde Inholland bij het inhuren van extern personeel ten onrechte een korting van 148 duizend euro te incasseren en liep het een andere korting van 373 duizend euro mis. Dit kwam doordat de hogeschool laks was met het afsluiten van raamcontracten.

Juridische middelen

De ruim negen ton wordt teruggevorderd bij Inholland. De hogeschool heeft toegezegd om te bekijken of er juridische middelen zijn om het geld dat bestuurders te veel kregen van hen terug te krijgen.

Volgens Beertema gaat dit niet ver genoeg. Hij wil dat de bestuurders door het Openbaar Ministerie worden vervolgd. Zijlstra verzekerde de Kamer ervan dat als er zaken naar boven waren gekomen die voor strafrechtelijke vervolging in aanmerking waren gekomen, dit zeker was gebeurd.

De Kamer heeft een debat aangevraagd over de declaraties bij Inholland.

Verantwoordelijkheid

Zijlstra vindt dat het niet kan dat voormalig bestuursvoorzitter van Inholland, Jos Elbers, de verantwoordelijkheid voor zijn omstreden arbeidsvoorwaarden bij de toenmalige raad van toezicht legt.

Het rapport van de Inspectie van het Onderwijs kwalificeerde de bezoldiging van Elbers vorige week als onrechtmatig en ondoelmatig.

De inspectie oordeelde dat voormalige topbestuurders van Inholland tussen 2006 en 2010 bijna negen ton onterecht hebben uitgegeven. Een groot deel daarvan is onrechtmatig en ondoelmatig gedeclareerd.

Opstelling

In een schriftelijke reactie wees Elbers er na publicatie van het rapport op dat alle besluiten door de raad van toezicht zijn genomen. In de Tweede Kamer hekelde Zijlstra dinsdag de opstelling van Elbers. ''Dit kan natuurlijk niet.''

De staatssecretaris herhaalde dat hij geld terugvordert dat onrechtmatig en ondoelmatig is besteed bij Inholland.

Hij gaat er vanuit dat de hogeschool dat deel van de declaraties waar de oud-bestuurders zelf profijt van hebben gehad, op hen verhaalt. Zijlstra wees erop dat het aan het Openbaar Ministerie is om te besluiten of er strafvervolging komt, maar volgens hem zijn er geen redenen voor.

Geldverspilling

De Tweede Kamer houdt binnenkort een debat over het inspectierapport. SP-parlementariër Jasper van Dijk windt zich intussen op over de grote Inhollandadvertentie dinsdag in dagblad Sp!ts.

Hij spreekt van geldverspilling en vraagt staatssecretaris Zijlstra wat hij ervan vindt dat onderwijsgeld wordt gebruikt voor de opmerkelijke actie van bestuursvoorzitter Doekle Terpstra.

''Studenten en docenten zijn gebaat bij goed onderwijs, niet bij een publiciteitscampagne die handenvol geld kost.''