DEN HAAG - De veroordeling van Maurice de Hond wegens smaad is dinsdag onherroepelijk geworden door een uitspraak van de Hoge Raad.

Het hoogste rechtscollege heeft beslist dat het gerechtshof in Amsterdam de opiniepeiler in oktober 2009 terecht heeft veroordeeld.

De Hond kreeg twee maanden voorwaardelijke celstraf omdat hij herhaaldelijk Michael de Jong - alias de klusjesman - publiekelijk heeft neergezet als dader van de Deventer moordzaak, terwijl iemand anders, Ernst Louwes, daarvoor is veroordeeld.

De Hond is ook veroordeeld omdat hij heeft gezegd dat de vriendin van De Jong hem een vals alibi heeft verschaft.

Meewegen

De Hond was in cassatie gegaan, onder meer omdat hij in een civiele zaak al was veroordeeld. ''Het hof heeft de door de civiele rechter uitgesproken veroordelingen meegewogen bij de strafoplegging'', aldus de Hoge Raad.

De raad vindt dat het hof voldoende de vrijheid van meningsuiting van De Hond en de bescherming van De Jong tegen elkaar heeft afgewogen. De opiniepeiler wilde kritiek op politie en justitie geven en daarvoor was het niet nodig iemand aan te wijzen als schuldige, meent de Hoge Raad.

De volgende stap van De Hond is naar het Europese hof in Straatsburg, zei hij na het aanhoren van het oordeel.

Verwacht

De Hond zei dat hij deze uitspraak wel had verwacht, ondanks dat de adviseur van de Hoge Raad, advocaat-generaal Jos Silvis, vond dat de uitspraak van het hof vernietigd moest worden. ''Ze willen de waarheid niet onder ogen zien. De rechterlijke macht is nu eenmaal van de samenleving afgekeerd.''

Wat de Deventer moordzaak is gaan heten, behelst de moord op de weduwe Jacqueline Wittenberg . Michael de Jong was haar klusjesman. Louwes, die haar financieel adviseur was, kreeg twaalf jaar cel, volgens De Hond onterecht.

De gewraakte uitlatingen over de klusjesman en diens vriendin deed De Hond in 2006, in diverse media en op zijn eigen weblog. De civiele rechter, die hem veroordeelde tot het betalen van schadevergoeding, verbood hem ook om zijn overtuiging nog langer uit te dragen.

Lees hier een interview met klusjesman Michael de Jong