AMSTERDAM - De Universiteit Utrecht gaat de namen van studenten bij de tentamencijfers weergeven.

Op veel universiteiten worden alleen de studentnummers getoond om studenten niet aan de schandpaal te nagelen. Maar volgens rector Magnificus van de UU Bert van der Zwaan konden slecht presterende studenten zo wegduiken in de anonimiteit, schrijft de Volkskrant.

De nieuwe aanpak moet studenten beter voorbereiden op een 'competitieve en internationale' arbeidsmarkt. Daar kunnen ze zich volgens Van der Zwaan ook niet achter een nummer verschuilen.

Proef

De cijferlijsten zijn alleen zichtbaar voor studenten met dezelfde studie. Bij de studie diergeneeskunde is hier de afgelopen twee jaar een proef mee gehouden. De resultaten zijn daar met 0,8 punt gestegen. De rector benadrukt dat dat ook een andere oorzaak kan hebben.

Student diergeneeskunde Alex van Ruitenbeek zegt in de krant dat hij niet wist deel te nemen aan een experiment. Hij zegt er geen problemen mee te hebben dat zijn studiegenoten zijn cijfers kunnen zien. "We zijn volwassen genoeg, we gaan elkaar niet uitlachen om slechte resultaten."