MARNERWAARD - De Nederlandse militairen en politiemensen van de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz, zijn klaar voor vertrek.

Dinsdag houdt de zogeheten Police Training Group een eindoefening in het oefendorp van Defensie in de Marnerwaard (Groningen).

Binnen enkele weken stapt een groot deel van in totaal 545 militairen en politiemensen op het vliegtuig.

De missie, die als doel heeft de politie in Kunduz te begeleiden en te ondersteunen bij de uitvoering van politietaken, is politiek omstreden.

Taliban

Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde er pas mee in toen het kabinet harde garanties had gegeven dat de in Afghanistan opgeleide agenten niet zullen worden ingezet in de strijd tegen de Taliban.

De missie gaat van start tegen de achtergrond van een verslechterende veiligheidssituatie in Afghanistan. Ook Kunduz zou de laatste tijd in snel tempo onveiliger zijn geworden. In de provincie zijn dit jaar door aanslagen al meer dan 100 doden gevallen.

Kolonel Ron Smits van de 43ste gemechaniseerde brigade in Havelte wordt de commandant van de Police Training Group. De trainers en begeleiders zullen waarschijnlijk tot medio 2014 in Kunduz blijven.