AMSTERDAM - De stadsdeelraad Amsterdam Oost heeft besloten om het muziekcentrum MuzyQ zelf te gaan exploiteren. Hiervoor wordt een aparte bv opgericht, zo heeft de raad maandagavond bekendgemaakt.

De besluitvorming is versneld nadat website Geenstijl zaterdag vertrouwelijke informatie over deze kwestie online zette. Het Stadsdeel Oost heeft zaterdag aangifte gedaan van diefstal of verduistering van vertrouwelijke informatie.

De stukken gingen onder meer over het muziekcentrum MuzyQ waarover al langere tijd onrust bestaat. Het stadsdeel stond garant voor MuzyQ maar kreeg hierbij een miljoenenstrop te verwerken.

Het gebouw van het muziekcentrum wordt tegen marktwaarde aangekocht door de stichting die er nu de eigenaar van is. Hiermee is ongeveer 14 miljoen euro gemoeid.

Het stadsdeel staat daarnaast garant voor de lening van het muziekcentrum en moet het restant voor de aflossing hiervan aan de bank betalen. De totale kosten komen hiermee op 27 miljoen euro.

Rendabel

Volgens de deelraad brengt deze actie de financiële positie van Amsterdam Oost niet in gevaar. Alleen via deze constructie kan de toekomst van MuzyQ rendabel worden gemaakt, stelt de raad.

Voor het stadsdeelbestuur staat de betrouwbaarheid van de overheid voorop, waarbij afspraken uit het verleden worden nagekomen.

Stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik (PvdA) trad vorige jaar af naar aanleiding van het gesteggel rond MuzyQ.