AMSTERDAM - De voedselautoriteit van Abu Dhabi heeft afgelopen week 814 kilo Nederlands fruit en groente vernietigd.

Het verplichte gezondheidscertificaat ontbrak en een groot deel van de partij bestond uit komkommers. Dat heeft een woordvoerder gemeld aan golfnews.com.

De partij werd tegengehouden bij het internationale vliegveld van Abu Dhabi.

Op 31 mei werd als voorzorgsmaatregel een tijdelijk verbod ingesteld op de import en verkoop van komkommers uit Duitsland, Spanje, Denemarken en Nederland, nadat in Duitsland doden waren gevallen door de EHEC-bacterie.

Gezondheidscertificaat

Andere groenten mogen alleen uit Europa worden ingevoerd als er een gezondheidscertificaat wordt bijgeleverd, waarop staat dat de groenten niet zijn besmet. De partij was de enige die Abu Dhabi bereikte sinds de ban.

De importstop is nog steeds van kracht, hoewel komkommers al weer een tijdje veilig zijn verklaard. De voedselautoriteit zegt de ontwikkelingen goed in de gaten te houden.

Naast de Verenigde Arabische Emiraten, waar Abu Dhabi deel van is, stelde ook Rusland een tijdelijk importverbod in op komkommers uit Spanje, Duitsland, Denemarken en Nederland.

Het productschap Tuinbouw, maar ook de Wereldgezondheidsorganisatie, benadrukten dat het importverbod volstrekt overbodig is. "Het Nederlandse groente en fruit is schoon en veilig."

Lees alles over EHEC op onze special