AMSTERDAM - Het nieuwe pantservoertuig CV90 van defensie kampt met grote technische gebreken. De helft van de voertuigen staat stuk in de garage.

Dat blijkt uit interne documenten die in handen van RTL Nieuws zijn gevallen. Ook is er een groot tekort aan reserveonderdelen. Met de voertuigen zou van alles mis zijn.

Zo slijten de tandwielen van de koepel snel en zijn hydraulische slangen afgescheurd omdat ze te kort zijn. Doordat er geen reserveonderdelen zijn duurt het nog langer voordat de voertuigen weer inzetbaar zijn.

De voertuigen zijn in 2008 opgeleverd en kosten zo'n vier miljoen euro per stuk. Defensie heeft in totaal zo'n 1,1 miljard euro uitgegeven aan de komst van 184 pantservoertuigen. Daarvan zijn er inmiddels 130 geleverd.

Hoogstaand product

Het ministerie van Defensie erkent dat er te veel voertuigen stuk zijn. "Zoals te verwachten bij een nieuw ontwikkeld, technisch hoogstaand product zijn er een aantal aanpassingen nodig in de fase van ingebruikname", aldus het ministerie in een reactie.

Er zou inmiddels een oplossing zijn gevonden.

Vragen

Han ten Broeke, Tweede Kamerlid voor de VVD, laat in een reactie weten dat hij zich afvraagt of Defensie wel voldoende vaart maakt met het uitbesteden van onderhoud en reparaties van materieel. Hij gaat zijn vragen voorleggen aan minister Hans Hillen (Defensie).

Defensie is volgens hem te terughoudend met het in onderhoud geven bij particulieren, terwijl ''dat mogelijk een deel van de oplossing kan zijn".

Hillen gaf al eerder in een brief aan dat de CV90’s minder dan de verwachte 70 procent kunnen worden ingezet, onder meer doordat er onvoldoende reserveonderdelen zijn. In 2012 zal dat aanzienlijk beter gaan verwacht de bewindsman.