AMSTERDAM - Zo'n twintig ouderparen hebben zich als benadeelde partij gesteld in de strafzaak tegen Richard van O., verdachte in de Amsterdamse zedenzaak.

Dit heeft hun advocaat, Richard Korver, vrijdag meegedeeld.

Justitie breidde onlangs de aanklacht tegen de 39-jarige Van O. uit. In die uitbreiding wordt hem een actieve rol toegedicht bij het seksueel misbruik van kinderen door hoofdverdachte Robert M. Tot dusver hadden alleen ouders zich in diens zaak als benadeelde gesteld.

Van O. werd al verdacht van bezit en verspreiding van kinderpornografie en het plegen van ontucht met een minderjarige.

Hij is de echtgenoot van de 27-jarige M. Enkele dagen na de arrestatie van M., in december vorig jaar, pakte de politie ook Van O. op.

Uitbreiding

Volgens Korver is de uitbreiding van de verdenking tegen Van O. waarschijnlijk het gevolg van meerdere onderzoeksresultaten, waaronder Van O.'s eigen verklaring, het (zeer omvangrijke) onderzoek naar computers en databestanden en mogelijk ook de verklaring van Robert M.

Robert M. heeft bekend dat hij 85 kinderen heeft misbruikt. M. was werkzaam op diverse Amsterdamse crèches en zou het vooral hebben voorzien op kinderen tussen de 0 en 2,5 jaar.

M. zou ook hebben toegeslagen als hij op kinderen paste bij mensen thuis of in zijn eigen woning. In een aantal gevallen misbruikte hij volgens justitie kinderen met andere mannen. Van het misbruik zou in een nog onbekend aantal gevallen door M. beeldmateriaal zijn gemaakt

Positie

Richard van O. zou M. onder meer hebben geholpen bij het vinden van werk, hetgeen in deze zeer omvangrijke zaak synoniem lijkt aan gelegenheid voor het misbruiken van baby's en peuters.

Volgens advocaat Korver zijn er ook ouders die zich niet als benadeelde hebben gesteld in de zaak-Van O., terwijl zij daartoe wel in de positie zouden zijn. Deze ouders voelen niet (meer) voor een rol in de zedenzaak, die nog geruime tijd kan duren.

Vrijdag 17 juni staan M. en Van O. tijdens een pro-formazitting voor de rechter.