AMSTERDAM - ProRail gaat ’s nachts particulieren beveiligers en honden inzetten om de koperdiefstal langs het spoor tegen te gaan.

Een proef op een plaats waar veel koperdiefstal plaatsvond is succesvol afgerond, meldt een woordvoerder van ProRail vrijdag tegenover De Telegraaf.

ProRail wil daarnaast dat er een registratieplicht komt van de metaalverkopen om heling tegen te gaan.

Sinds de koperprijzen explosief gestegen zijn namen de koperdiefstallen enorm toe. In 2010 steeg het aantal koperdiefstallen ten opzichte van een jaar eerder met 173 procent. De schade bedroeg in totaal 13 miljoen euro voor de spoorbeheerder.

Dagelijks

De spoorbeheerder maakt zich grote zorgen over de toenemende koperdiefstal op en rond het spoor. Vorig jaar werd bijna dagelijks koper gestolen. ProRail zegt dat dat tot grote onveilige situaties kan leiden.

Ook de onbelemmerde treinenloop is in het geding. Er zijn sinds eind mei al extra inspecties langs het spoor en op honderden plekken zijn koperen kabels vastgezet met 25.000 klemmen.

Donderdagochtend reden er nog minder treinen tussen Haarlem en Leiden als gevolg van koperdiefstal. In de buurt van Lisse waren koperen kabels weggehaald.