BREDA - De diepe snijwond in het bovenbeen van het vergaand ontbonden lichaam van de Wit-Russische vrouw, die in 2008 werd gevonden in een villa op de Belgisch-Nederlandse grens leidt normaal gesproken tot de dood.

Op basis van de overige omstandigheden is het vermoedelijk ook de doodsoorzaak geweest.

De Engelse forensisch patholoog Kenneth Sporrock die op verzoek van justitie aan een tweede sectie meewerkte, heeft dat donderdagmiddag gezegd op de eerste dag van de strafzaak tegen de 40-jarige echtgenoot van de vrouw.

De man staat terecht voor moord.

Kliko

De oorzaak van het overlijden van de 25-jarige vrouw in 2007 is de belangrijkste vraag in de zaak. De zaak werd bekend als die van het grenslijk, omdat het lichaam van de Wit-Russische ondersteboven werd gevonden in een kliko in een voormalig bankgebouw, dat precies op de grens staat tussen het Nederlandse Baarle-Nassau en het Belgische Baarle-Hertog. De kliko was afgedicht met purschuim.

Na de vondst in 2008 zat de man enige tijd vast. Vorig jaar werd hij naar aanleiding van de uitkomst van de tweede sectie voor de tweede keer aangehouden en korte tijd later weer vrijgelaten.

Doodgebloed

Sporrock én de omstreden Zwitserse forensisch specialist Danny Spendlove menen dat de diepe wond met een scherp voorwerp is toegebracht toen de vrouw nog leefde en dat zij is doodgebloed. De slagader is 'onvermijdelijk' geraakt en het slachtoffer overleed binnen vijf minuten, aldus Sporrock.

De uitleg van Sporrock en Spendlove staat bijna haaks op de conclusie van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). NFI-patholoog Bela Kubat, die de eerste sectie uitvoerde, kon geen doodsoorzaak vinden.

Ze legde donderdag uit dat de aderen niet geraakt kunnen zijn. Maar het letsel kán wel tot de dood leiden, antwoordde ze op vragen van de rechtbank. Vanwege de 'bizarre' plek en het ontbreken van ander letsel denkt Kubat dat de wond ná het overlijden is veroorzaakt.

Behandeling van de zaak duurt in totaal zes dagen en gaat vrijdag verder met het verhoor van nog meer deskundigen en een politieagent.