ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag in Arnhem negen jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 45-jarige man en een 47-jarige vrouw uit Nijmegen.

Het tweetal heeft volgens de aanklager een 65-jarige weduwnaar uit die stad bestolen en vermoord.

Op 12 mei werd het slachtoffer in zijn eigen woning bedwelmd met medicijnen en drugs, vastgebonden en in de badkuip onder water gehouden. Daarna is hij in de hartstreek gestoken.

De man en de vrouw hebben dat samen gedaan, meent de officier van justitie, die in het midden moest laten wie uiteindelijk heeft gestoken.

Mysterieus

Behalve de gang van zaken bleef ook het motief voor de moord mysterieus. Het slachtoffer had het duo zelf binnengelaten: eerst de vrouw, later ook de man. De man en vrouw hadden vroeger een relatie.

Terwijl het slachtoffer bedwelmd was met middelen in zijn drankje, ging het tweetal eerst de nieuwe auto van de man inwisselen voor een paar bolletjes cocaïne. Daarna gingen ze terug naar de woning.

Hondjes

De vrouw verklaarde eerder de man toen te hebben vastgebonden omdat ze wel zin kreeg in sm. De man verklaarde dat hij de weduwnaar uit jaloezie wilde vermoorden, maar bij het onderdompelen eiste hij de pincode van het slachtoffer.

Eerder verklaarde de man bovendien dat hij stak, maar donderdag ontkenden beide verdachten. Na het steken heeft de vrouw de hondjes van het slachtoffer nog eten gegeven waarna de twee verdwenen met de pinpassen.

Samenleving

De man en vrouw zijn verminderd toerekeningsvatbaar. De samenleving moet niet alleen vergelding krijgen door een celstraf van negen jaar, maar ook langdurig tegen de twee worden beschermd, bepleitte de officier van justitie.

Volgens de verdediging moet vrijspraak volgen. De rechtbank doet uitspraak op 23 juni.