BREDA - Het Openbaar Ministerie verdenkt de Zwitserse arts Danny Spendlove die regelmatig als deskundige optreedt in Nederlandse strafzaken, van misbruik van de beschermde titel forensisch patholoog.

Spendlove is ook verhoord over valsheid in geschrifte. De leiding van het Openbaar Ministerie adviseert officieren om geen gebruik meer te maken van zijn deskundigheid.

In zaken waarin hij al heeft gerapporteerd, is het advies om een contra-expertise uit te laten voeren. Dat melden donderdag verschillende partijen die bij de zaken betrokken zijn waarin Spendlove optrad.

Spendlove voerde met name contra-expertises uit. Hij deed dat bijvoorbeeld bij sectie in de zaak van de drie Geleense babylijkjes en bij het onderzoek naar het fatale geweldsmisdrijf tegen Niels Kooistra in Leeuwarden.

Strafzaak

Donderdag werd hij als deskundige gehoord in de strafzaak in Breda tegen een 40-jarige man, die wordt verdacht van moord op zijn echtgenote in 2007 en waar geen duidelijke doodsoorzaak kan worden vastgesteld. Spendlove noemde zichzelf forensisch specialist of rechtsmedicus.

Hij studeerde geneeskunde in Maastricht en volgde vervolgopleidingen in het buitenland. In totaal deed hij ongeveer vierhonderd lijkschouwingen, legde hij desgevraagd uit.

Naar eigen zeggen heeft hij in 10 tot 15 Nederlandse strafzaken zelfstandig gerapporteerd. Ongeveer twee maanden geleden is hij door de politie verhoord over de beschuldigingen. ''Ik heb niks te verbergen. Ik heb niet gelogen'', vertelde hij donderdag.