ARNHEM - De rechtbank in Arnhem is donderdagmorgen begonnen met de eerste megastrafzaak tegen de steenrijke Nederlandse oliehandelaar John Deuss, diens zus en zijn bedrijf First Curacao International Bank, gevestigd in Berg en Dal bij Nijmegen.

De beschuldiging luidt bankieren zonder vergunning, ongebruikelijke transacties verhullen en bendevorming. Het OM werkt intussen ook nog aan een dagvaarding wegens witwassen en aan een ontnemingszaak voor tenminste 100 miljoen dollar.

Het Openbaar Ministerie denkt dat Deuss met illegale en ondoorzichtige bankpraktijken carousselfraude mogelijk maakte door telecombedrijven in onder meer het Verenigd Koninkrijk.

Daarbij wordt voortdurend omzetbelasting teruggevraagd voor goederen of diensten die niet werkelijk worden geleverd. Daarvoor is de mogelijkheid voor snelle transacties nodig tussen bedrijven in de carroussel.

Interne bank

Tot 2000 was de bank van Deuss een interne bank voor zijn eigen ondernemingen. Maar later konden ook derden rekeningen openen en kwam er een e-bankingfunctie bij.

In 2005 tipten Britse autoriteiten Nederland dat bedrijven die bij Deuss bankierden enorm veel omzetbelasting terugvroegen. Daarop begon een eerste onderzoek met een inval bij de bank in Berg en Dal.

Het OM schat het transactievolume van de bank tussen 2000 en 2006 op 1000 miljard Britse Pond, terwijl cijfers op de balans er normaal uitzagen, zoals bij de gemiddelde lokale Rabobank, aldus het OM.

Borgsom

Deuss werd in 2006 in zijn woonplaats in Bermuda opgepakt maar kwam na het betalen van een borgsom vrij. Volgens zijn advocaten deugt er niks van het onderzoek en de dagvaarding. De Britse informatie zou een te softe aanwijzing zijn geweest voor de inval.

Ook vindt de verdediging dat de nu lopende zaak met de latere witwaszaak moet worden samengevoegd.

Niet gerechtvaardigd

De inval in 2006 bij de FCIB was niet gerechtvaardigd. Ook in de rest van het onderzoek naar Deuss, zijn 65-jarige zus en de bank in Berg en Dal, heeft het Openbaar Ministerie (OM) de ene fout op de andere gestapeld.

Dat willen de advocaten in deze zaak bewijzen, onder meer door honderd getuigen te laten horen en talloze paperassen in de zaak te laten voegen.