ROTTERDAM - Na Den Haag en Amsterdam ligt donderdag in Rotterdam het openbaar vervoer 24 uur lang stil. Van donderdagochtend 04.00 uur tot en met de volgende ochtend 04.00 uur rijdt in Rotterdam geen tram, metro of bus.

Ook de Randstadrail staat stil.

Met de staking willen de bonden hun ongenoegen uiten over de plannen van het kabinet.

Die wil miljoenen bezuinigen op het openbaar vervoer in de grote steden en het ov verplicht aanbesteden.

Kaalslag

Volgens de bonden leidt deze combinatie tot een kaalslag in het openbaar vervoer en een verlies van arbeidsplaatsen.

De staking in Rotterdam is de laatste stakingsdag van het ov-personeel in de grote steden. De acties in het stadsvervoer worden donderdag afgesloten met een manifestatie op het Doelenplein in de Maasstad.

Reizigers in Rotterdam lijken donderdagochtend goed op de hoogte van de staking. Het ondergrondse metrostation bij Rotterdam Centraal is donderdagochtend afgesloten en op de perrons van de tramhaltes is het rustig. Een enkeling die niet lijkt te weten van de staking staat tevergeefs te wachten.

Op borden waar normaal de tram- en metrotijden te lezen zijn, wordt het publiek geïnformeerd over de acties.

Schadeclaim

Streekvervoerder Arriva wil een schadeclaim indienen bij de stadsvervoerders GVB uit Amsterdam en het Rotterdamse RET.

Het bedrijf stelt donderdag, evenals dinsdag, met lege bussen te kampen te hebben door de 24-uursstakingen van het personeel van de stadsvervoerders. Dat heeft een woordvoerster donderdag gemeld.

''Onze bussen zijn leeg en dat kost ons tienduizenden euro’s per dag’’, stelde ze. Arriva vervoert reizigers in de regio’s Rotterdam en Amsterdam. ''Hier moet maar eens een einde aan komen.'' Wat de omvang van de claim gaat worden, kon de zegsvrouw niet zeggen.

Bezuinigingen

Het GVB stelt in een reactie dat in het verleden ook bij Arriva behoorlijk is gestaakt. ''Laten ze dan ook naar zichzelf kijken. Bovendien komen er torenhoge bezuinigingen aan. Cijfers van het ministerie laten zien dat die eigenlijk onmogelijk zijn; de bezuinigingen betekenen 30 tot 40 procent minder lijnen.''

Ook de zegsvrouw van de RET wijst op stakingen bij Arriva in het verleden. ''Dus ze weten hoe het werkt.’’

Volg de berichten op Twitter over de ov-staking in Rotterdam via NUlive

Staking OV Rotterdam