HILVERSUM - Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) verwacht dat er in de loop van de dag meer duidelijkheid komt over de variant van de EHEC-bacterie die is aangetroffen op een partij rode bietenspruiten van een Nederlandse teler.

Maar ''dit is gelukkig niet de variant die in Duitsland zoveel zieken en doden op z'n geweten heeft'', zei ze donderdag in het Radio 1-Journaal.

Omdat de experts nog niet precies weten om welke variant het wel gaat, kon Schippers niet aangeven of die ziekmakend is.

Ze wees er wel op dat veel varianten diarree kunnen veroorzaken. Daarom is het volgens de bewindsvrouw heel belangrijk om goed je handen te wassen, vooral na een bezoek aan de wc.

Kiemgroente

Rode bietenspruiten zijn een kiemgroente, net als taugé. De Nederlandse partij bietenspruiten waarop in Duitsland EHEC is aangetroffen, wordt overal uit de handel gehaald, omdat het mogelijk wel een ziekteverwekkend type bacterie bevat, maar dus niet de zeer gevaarlijke EHEC-soort.

De nVWA maakt in de loop van de dag duidelijk om welke verpakking het gaat, zodat consumenten kunnen controleren of zij de groente in huis hebben.

 ''Alle afnemers van deze teler zijn direct geïnformeerd en alles is teruggeroepen en wordt nu vernietigd’’, aldus de woordvoerder. Het is niet bekend hoe groot de partij is.

Bleker

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) erkende woensdag in het tv-programma Knevel & Van den Brink dat hij niet precies wist wat bietenspruiten zijn. Hij had zich laten bijpraten door een stewardess in het vliegtuig dat hem woensdag vanuit Rusland naar Nederland bracht.

''Ik begrijp dat het product meer ter decoratie op een bord wordt gelegd'', had Bleker op grote hoogte geleerd.

''Je hoort het eigenlijk niet te eten'', voegde hij daar aan toe. ''Ik ben blij dat het niet de vreselijk ziekmakende bacterie is, maar het geeft maar weer aan: we moeten elke dag alert zijn en controles houden.''

Volg de Twitterberichten over EHEC via NUlive