AMSTERDAM – Justitie heeft zijn verdenkingen tegen Richard van O. uitgebreid. Dat heeft een woordvoerder woensdag bekendgemaakt. Van O. is een van de verdachten in de Amsterdamse zedenzaak en de echtgenoot van hoofdverdachte Robert M.

Van O. wordt nu verdacht van het medeplegen van dan wel medeplichtigheid aan het misbruiken van meerdere kinderen door M. Eerder was dat één kind.

Van O. zou deze kinderen overigens niet zelf hebben misbruikt. Hij wordt ook nog steeds verdacht van het plegen van ontucht met een minderjarige jongen en het bezit en verspreiden van kinderporno.

Eerder meldde de Amsterdamse zender AT5 al dat de rol van Richard van O. veel groter zou dan aanvankelijk werd gedacht.

Doelbewust

Volgens Van O's advocaat Erik van Kregten verdenkt Justitie zijn cliënt er van M. doelbewust vanuit Duitsland naar Nederland te hebben gehaald om hier kinderen seksueel te misbruiken. "Dat hij Robert naar Nederland heeft gehaald klopt, maar dat is puur uit liefde geweest, niet om kinderen te gaan misbruiken", aldus Van Kregten tegenover AT5.

Volgende week vrijdag verschijnt zowel Van O. als M. voor de rechtbank in Amsterdam tijdens een zogeheten pro-formazitting. Daarin komen vooral procedurele kwesties aan bod.

De verdenkingen tegen M. zijn ongewijzigd gebleven. Hij heeft inmiddels bekend 85 kinderen te hebben misbruikt. Dat deed hij op de Amsterdamse crèches waar hij werkte en tijdens zijn werk als oppas. M. werd in december opgepakt. Naast hemzelf en O. zijn er nog andere verdachten in de zaak.

Lees alles over de zedenzaak Amsterdam