AMSTERDAM - De burgemeester van Leiden, Henri Lenferink, heeft een brief ontvangen van een 96-jarige vrouw die daarin bekent op 1 maart 1946 ingenieur Felix H.E. Guljé te hebben doodgeschoten.

Een woordvoerster van de burgemeester bevestigt berichtgeving hierover van het persbureau GPD.

Naar aanleiding van de brief heeft de burgemeester met de vrouw gesproken. De gemeente heeft de brief voorgelegd aan het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag.

Een woordvoerder van het OM laat aan NU.nl weten dat het strafrechtelijk gezien niets meer met deze zaak kan doen.

Verjaard

De vrouw kan niet meer worden vervolgd omdat de moord verjaard is. Guljé werd ruim een halve eeuw geleden in de deuropening van zijn huis doodgeschoten.

Het slachtoffer was destijds directeur van de Hollandsche Constructie Werkplaatsen in Leiden en voorzitter van de Rooms-Katholieke Werkgeversvereniging. Op de bewuste dag belde de nu 96-jarige vrouw aan bij de Van Slingelandtlaan 8.

Ambulance

De echtgenote van Guljé, Victoire Guljé, deed de deur open en riep haar man. Toen de ingenieur verscheen werd hij door een kogel in zijn borst geraakt. Hij stierf in de ambulance op weg naar het ziekenhuis.

De schutter wist te ontkomen. Zij woonde in Oegstgeest en vertrok later naar Indonesië. Momenteel woont de bejaarde dame in Rotterdam.

Verzet

De autoriteiten hielden er destijds rekening mee dat iemand uit het voormalige verzet Guljé had omgebracht. De ingenieur zou economische collaboratie hebben gepleegd. Guljé werd daarvan echter vrijgesproken.

Burgemeester Lenferink legt woensdagmiddag een verklaring af over de moord. Op de bijeenkomst is een woordvoerder van de familie van het slachtoffer aanwezig die de pers te woord kan staan op het Stadhuisplein.