LEEUWARDEN - Een 26-jarige man heeft jarenlang onterecht in een tbs-kliniek gezeten. Dat meldde zijn advocaat Wim Anker woensdag.

De raadsman schrijft op de website van zijn kantoor, dat de rechtbank in Almelo zijn cliënt in 2005 veroordeelde tot vier maanden cel en tbs voor eenvoudige mishandeling.

In de wet staat echter dat tbs alleen kan worden opgelegd als op het gepleegde misdrijf een gevangenisstraf van vier jaar cel of meer staat.

Op eenvoudige mishandeling staat een maximumstraf van drie jaar, dus tbs is in deze zaak helemaal niet toegestaan, aldus Anker.

De advocaat uit Leeuwarden nam recent de verdediging van de 26-jarige veroordeelde over en ging bij het gerechtshof in Arnhem in beroep tegen de verlenging van zijn tbs.

Verlenging tbs

Het hof oordeelde vervolgens dat er in deze zaak inderdaad geen wettelijke basis voor de tbs is. Daarom is de verlenging van de tbs van de man afgewezen en is hij uit de tbs-kliniek vrijgelaten.

Anker bereidt nu een schadeclaim voor. Hij constateert dat rechters en aanklagers al die tijd over het hoofd hebben gezien dat voor eenvoudige mishandeling geen tbs kon worden opgelegd. De advocaat bestempelt het vonnis uit 2005 en de verschillende verlengingen van de tbs daarom als ''repeterende dwalingen''.