DEN HAAG - De internationale luchtvaartorganisatie ICAO zal voorlopig nog geen rol spelen bij het onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp in de Libische hoofdstad Tripoli, waardoor vorig jaar zeventig Nederlanders omkwamen.

Nederland had gevraagd of de VN-organisatie het onderzoek van Libië kan overnemen of iets anders kan doen om sneller uitsluitsel over de toedracht te krijgen.

Maar de ICAO heeft laten weten eerst de verdere ontwikkelingen in Libië te willen afwachten, zo heeft minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven

Vorige maand zei hij dat er mogelijkheden zijn via internationale kanalen onderzoek te doen als Libië een jaar na de crash nog geen (tussen)rapport heeft gepubliceerd. Volgens de minister kan de ICAO niet in actie komen zonder toestemming of zonder verzoek van de voor het onderzoek verantwoordelijke lidstaat.

Opstandelingen

Vanuit de Tweede Kamer was het kabinet gevraagd of er mogelijkheden zijn via de ICAO te vragen om een onderzoek nu Libië de oorzaak van de vliegramp nog altijd niet heeft achterhaald.

Rosenthal zei eerder dat Nederland tot februari goed heeft kunnen samenwerken met de Libische autoriteiten. Het onderzoek wordt al een tijd bemoeilijkt door de strijd tussen opstandelingen en het regime van de Libische leider Muammar Kaddafi.