DEN HAAG - Fractievoorzitter Kees van der Staaij van de SGP verdedigde het vrouwenstandpunt (vrouwen mogen wel lid worden maar niet verkiesbaar zijn) van zijn partij dinsdag in de Tweede Kamer met een tekst van zijn eigen vrouw.

'Ik heb het zoals het een goede SGP'er betaamt thuis besproken. Ze zei: Zeg het nu maar luid en duidelijk daar, en niet in dat juristentaaltje van je, dat het absurd is dat bijvoorbeeld het Clara Wichmann Instituut meent het voor ons op te moeten nemen.''

Het instituut zat achter het proces tegen de SGP dat leidde tot uit uitspraak van de Hoge Raad dat vrouwen wel op een kieslijst van deze partij moeten kunnen komen.

Van der Staaij zei dat de vrouwen in de SGP-achterban zich door dergelijke acties voelen ''weggezet als zielige tiepjes die niet voor zichzelf kunnen opkomen, terwijl ze mans genoeg zijn''.

Belangstelling

De belangstelling van vrouwen voor het lidmaatschap van de partij of voor werkzaamheden ten bate van de partij is niet groot. ''Het is niet zo dat er dranghekken moeten staan'', aldus Van der Staaij.

De Kamer besprak dinsdag de mededeling van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) om met maatregelen tegen de SGP te wachten tot het Europese Hof voor de Rechten van de Mens zich over de kwestie heeft geuit, iets wat nog jaren kan duren.

Donner

De PVV en de SP kunnen zich daar wel in vinden, de PvdA, D66 en GroenLinks niet. Die vinden het geen stijl dat Donner zo met een uitspraak van de Hoge Raad omgaat, het hoogste rechtscollege van ons land. De gang van de SGP naar Straatsburg heeft geen opschortende werking op het arrest.