HARDERWIJK - Het plan van dierenactivisten om de orka Morgan naar Neeltje Jans te verplaatsen, is niet goed voor het welzijn van het dier. Dat meldde het Dolfinarium dinsdag in reactie op een plan van de Orka Coalitie.

De activisten meldden maandag ook dat de termijn van de ministeriële ontheffing om het beest op te vangen, af zou lopen. Volgens het zeedierenpark is van een termijn helemaal geen sprake en blijft de orka in Harderwijk tot een betere plek is gevonden.

Morgan werd juni vorig jaar in verzwakte toestand uit de Waddenzee gehaald. Nadat het dier was opgeknapt, liet het Dolfinarium wetenschappers onderzoeken of ze terug de natuur in kon. Dat bleek niet het geval, tot woede van de activisten.

''Wij zijn nog altijd op zoek naar een adoptiefamilie voor Morgan. Het plan om haar voorlopig uit te zetten in Neeltje Jans is ons eerder gepresenteerd door de actievoerders. Deskundigen hebben dit plan toen al afgewezen'', aldus een woordvoerder van het zeedierenpark.

Het Dolfinarium wil niet in gesprek met de actievoerders over hun plannen. ''Het is voor een professionele organisatie als het Dolfinarium zinloos om met moedwillige dwarsliggers te praten'', zei directeur Marten Foppen.