ASSEN - De brand op een scheepswerf in het Drentse De Punt op 9 mei 2008, waardoor drie brandweermannen omkwamen, was een lokale ramp.

Op basis van de wet Rampen en Zware Ongevallen hoeft het Rijk niet mee te betalen aan de kosten die de gemeente Tynaarlo, waaronder De Punt valt, destijds heeft gemaakt. Dat heeft de rechtbank in Assen dinsdag beslist.

De gemeente Tynaarlo wilde dat het Rijk 850.000 euro zou bijdragen aan de kosten die voortvloeiden uit de brand, zoals de uitvaart met korpseer van de drie brandweermannen.

Ze stapte naar de rechter toen het Rijk dat weigerde. Na bijvoorbeeld de cafébrand in Volendam werd wel geld uitgekeerd, aldus de gemeente.

Ramp

Bij een ramp moet sprake zijn van een ernstige verstoring van de openbare veiligheid, waarbij het leven en de gezondheid van vele personen, het milieu of grote materiële belangen in ernstige mate worden bedreigd of beschadigd. De rechtbank oordeelde dat de brand in De Punt niet aan deze criteria voldoet.

De gemeente heeft volgens de rechtbank wel recht op een incidentele subsidie. Ook dat verzoek wees het Rijk eerder af. De rechtbank noemde dat besluit ''onvoldoende onderbouwd''.