DEN HAAG - Het aantal strafzaken bij rechtbanken in Nederland is het afgelopen jaar met 8 procent gedaald vergeleken met 2009.

Dat blijkt uit het jaarverslag (pdf) van de Rechtspraak over 2010, dat dinsdag werd gepubliceerd.

In 2009 kwamen 218.000 strafzaken onder de rechter, vorig jaar ruim 200.000. Dat kwam onder meer doordat minder zaken binnenkwamen bij het Openbaar Ministerie (OM), stelt de Raad voor de rechtspraak. Ook het aantal vreemdelingenzaken en zaken over verkeersovertredingen nam af.

(c)NU.nl/Jelle Kamsma

Het jaar 2010 was meer dan anders een bewogen jaar, memoreert Erik van den Emster, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak. De rechtspraak had te maken met onder meer ''toenemende kritiek van politici op rechters, vragen over omstreden beslissingen en publiciteit over incidenten na ongelukkige optredens''.

Aandacht

Ook werd de weg ingezet naar minder rechtbanken en gerechtshoven. De kritische aandacht in de media en van de politiek is volgens Van den Emster goed, ''want de rechtspraak wil zich verantwoorden''.

De rechtspraak zag het aantal handelszaken, dat in 2009 nog een groei vertoonde als gevolg van de economische crisis, niet verder toenemen. Handelszaken zijn civiele zaken over bijvoorbeeld geldvorderingen, huurrecht of eigendomskwesties.

Ook de sterke groei bij de kantonsector is gestokt. Daar worden qua strafrecht kleinere overtredingen behandeld, maar ook ontslagzaken. Het aantal ontslagzaken nam met een kwart af.

Familiezaken

De kanton familiezaken zag een toename van het aantal zaken. Dat geldt ook voor de schuldsaneringen en incassozaken. Het aantal belastingzaken in hoger beroep liet eveneens een stijging zien.

Het OM meldde vorige maand al dat het vorig jaar minder zaken bij de rechtbanken aanbracht dan in 2009. Als belangrijkste oorzaken gaf het OM de verminderde opsporingscapaciteit bij de politie en de invoering van een nieuw registratiesysteem bij het OM.