AMSTERDAM - Een van de zeven Estse toeristen die eind maart in Libanon door een obscure groepering zijn ontvoerd, blijkt een inwoner van Amsterdam.

Dat meldde Radio Nederland Wereldomroep dinsdag.

Priit Raistik (1973), een meubelmaker met een eigen bedrijf in Amsterdam, werkte onder meer voor de Nederlandse kunstenaar Mirko Krabbé. Raistik werd met zes andere toeristen uit Estland ontvoerd, toen hij een fietstocht maakte in de Bekaavallei, in het oosten van Libanon.

De mannen werden op 23 maart door gemaskerde en gewapende mannen overvallen en weggevoerd in twee witte busjes en een donkere Mercedes-personenauto.

Volgens Krabbé heeft Raistik niet de Nederlandse nationaliteit. De Est woonde zo'n vijf jaar in Amsterdam en zou zeer goed Nederlands spreken. Amsterdamse kennissen van Raistik hebben een website voor hem opgezet om aandacht voor zijn zaak te vragen.

Verantwoordelijkheid

De onbekende groepering Haraket al-Nahda wal-Islah (Beweging voor Vernieuwing en Hervorming) heeft de verantwoordelijkheid voor de ontvoering opgeëist. Grootscheepse zoekacties naar het zevental door de politie en het leger van Libanon hadden geen resultaat.

In een filmpje dat in april opdook op YouTube, smeekten de Esten Arabische leiders en president Nicolas Sarkozy van Frankrijk hen te helpen naar huis terug te keren. ''Dit is echt een heel moeilijke situatie'', aldus een van de mannen in de video.

''Doe alstublieft alles, wat dan ook, om ons terug naar huis te krijgen.''